Het waterrad

De Geulhemermolen is een van in totaal vijf watermolens in de gemeente Valkenburg aan de Geul en een van de elf watermolens langs de rivier de Geul. Watermolens zijn rijk gezaaid in Limburg. In geen andere Nederlandse provincie komen meer watergedreven molens voor. Ruim vijftig zijn er te vinden. De meeste zijn net als de Geulhemermolen korenmolens. Het gros daarvan is draai- of maalvaardig, maar slechts enkele draaien ook daadwerkelijk.

Het molenrad van de Geulhemermolen bevindt zich in een semi-open ombouw aan de zijkant van het molenaarshuis en is daardoor deels zichtbaar. Het oorspronkelijke molenrad dateert van 1678 en is een zogenaamde middenslagwatermolen. Bij dit type molen wordt het water halverwege naar het rad toe geleid, waardoor het behalve door de stroming ook door het gewicht van het water in beweging wordt gebracht. In 1931 werd het van origine houten rad vervangen door een kleiner ijzeren rad met houten schoepen, wat ten koste van het vermogen van de molen ging.

Na de restauratie in 2015 is de molen draai- en in principe ook maalvaardig. Op dit moment wordt gekeken naar de mogelijkheid om duurzame energie op te wekken met de molen.